Publicerad: 2021-01-18

Anton, 41, dog av en överdos heroin.

Familjen är övertygad om att han skulle ha levt i dag om han hade fått ordentlig hjälp – de anser att han behövde tvångsvård. Men både psykiatrin och socialförvaltningen betonar att lagstiftningen gör det svårt att tvångsomhänderta människor.


I september förra året hittades Anton död bredvid ett soprum i Enskede i södra Stockholm. Som DN tidigare har berättat dröjde det över ett år innan familjen fick dödsbeskedet, eftersom polisens identifiering drog ut på tiden.

Antons missbruk tog till slut livet av honom.

Hans mamma och syster är djupt besvikna på missbrukarvården. Under åren som gått har de känt sig ensamma i sin kamp för att få Anton frisk och har inte vetat var de ska vända sig för att få hjälp. De hade önskat att någon hade suttit som spindeln i nätet och tagit fram en åtgärdsplan samt hållit kontakt med anhöriga. Särskilt kritiska är de till att Anton inte tvångsintogs på behandlingshem när han skrevs ut från sjukhuset efter att ha vårdats för blodförgiftning i början av 2019. De anser också att hans socialsekreterare borde ha efterlyst honom när han avvek från det sista stödboendet.

Till syvende och sist tycker de att sjukvården borde ansvara för missbrukarvården i stället för kommunerna.

– Om du har anorexi missbrukar du din kropp och då hamnar det under sjukvården, men om du missbrukar narkotika hamnar det under socialkontoret. Det är ju kemikalier du stoppar i din kropp, säger systern.

DN
Källa: DN